Hackron, Tenerife: Novim CTF izzivom naproti!

Na konferenci Hackron na sončnem Tenerifu smo letos izvedli nekaj, kar je pritegnilo pozornost – skupaj z lokalno ekipo smo postavili CTF (Capture The Flag) tekmovanje, tokrat malo drugače, tako da so si ga vsi udeleženci zapomnili. »Oživeli« smo maketo mesta, ki ga je možno hekati. Vrteče luči, prava glasba in vojaško okolje so prinesli pravo CTF vzdušje v Auditorio de Tenerife.

Kaj je naredilo naš CTF poseben?

Dogodki Capture The Flag so v celoti namenjeni razbijanju kod in reševanju varnostnih izzivov. Trenutno so zelo popularni za tiste, ki se radi poglabljajo v kibernetsko varnost. Tokrat smo malo popestrili stvari. Naš izziv je bil postavljen tako, da bi, če bi ga pravilno hekali, luči v naših majhnih modelih stavb ugasnile. Predstavljajte si vzdušje, ko so se luči ugasnile – bilo je kot čarovnija!

Vznemirjenje igre

Energija je bila visoka, hekerji so se zatopili v reševanje izzivov. Raziskovali so, preizkušali različne trike in ko je prva ekipa ugotovila pravilno – bum! Luči so ugasnile in prostor se je napolnil z vprašanjem, komu je uspelo.

Zabavno učenje

Tekmovanje ni bilo le za zabavo, bil je odličen način, da smo videli, kako kibernetska varnost ni le nekaj na zaslonu, ampak vpliva na resnične stvari okoli nas. Z izzivom, povezanim s fizičnimi stvarmi, kot je ugašanje luči, je vsakdo videl, kako pomembno je ohraniti naše digitalne in tudi fizične svetove varne in zaščitene.

Mini svet izzivov

Naš CTF ni bil le neka postavitev. Zgradili smo majhen svet z modelom bolnišnice, elektrarne, banke in celo vladne stavbe. Bilo je kot mini mesto in vsaka stavba je imela svoj niz izzivov. Na ta način so udeleženci dobili vpogled, kako je varovati različne vrste pomembnih krajev pred kibernetskimi napadi.

Vzdušje in kaj sledi

Vsi so bili navdušeni nad tekmovanjem. Ne glede na to, ali so bili izkušeni hekerji ali začetniki, niso mogli nehati govoriti, kako kul izziv je bil. Vsa ta pozitivna energija nas je spodbudila k razmišljanju, kaj še lahko naredimo, da združimo tehnologijo, zabavo in učenje. Naše misli so že pri novih idejah za prihodnje dogodke.

Kot zaključek

Sodelovanje na Hackronu na Tenerifu je bilo nepozabno doživetje. Zmešali smo malo tehnologije in dodali ščepec ustvarjalnosti, da smo ustvarili CTF izziv, ki je izstopal. Pokazal nam je, kako kibernetska varnost ne vpliva le na naše digitalno življenje, ampak tudi na resnični svet okoli nas. Velika hvala vsem, ki ste se pridružili – komaj čakamo na naslednjo veliko stvar!